
Plângerea penală a fost depusă la data de 17 decembrie 2004, când SC Aviaţia Utilitară Bucureşti SA a sesizat Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie faptul că Miron Mitrea, în calitate de ministru al transporturilor a refuzat cu rea credinţă să elibereze un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra unui teren de 8,9 hectare (vecin cu Aeroportul Băneasa şi cu ieşire la DN1) deşi era obligat să facă acest lucru printr-o sentinţă a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din data de 17 septembrie 2004
Acrobaţii cu terenuri
In loc să pună pe proprietar în posesia terenului, aşa cum îl obliga sentinţa Curţii Supreme, Mitrea a recurs la metode dintre cele mai josnice. Pe de o parte i-a chemat pe proprietari să depună actele pentru emiterea certificatului de atestare a dreptului de proprietate (deşi acestea fusesră depuse la Minister încă din 1998!) iar pe de altă parte a încuviinţat (13 decembrie 2004) înstrăinarea a 2,3 hectare din terenul pe care trebuia să-l dea Aviaţiei Utilitare. Procurorii au stabilit că terenul în litigiu a fost dat la schimb, în mod ilegal, de către fosta conducere a Aeroportului, cu aprobarea conducerii Ministerului Transporturilor, pentru un alt teren din comuna Voluntari, deţinut de un avocat. O evaluare ulterioară a terenurilor a scos la iveală faptul că terenul din Voluntari valora atunci circa 10.000 euro, în timp ce terenul înstrăinat abuziv la ordinul lui Mitrea valora 11 milioane euro.
Jutiţia a ratat aterizarea
La data de 23 februarie 2005, Parchetul de pe lângă |nalta Curte de Casaţie şi justiţie a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Mitrea Miron Tudor. Un an mai târziu, la data de 14 aprilie 2006, înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat soluţia procurorilor şi a dispus trimiterea cauzei, din nou, la procuror. Astfel, la data de 9 martie 2007, a fost reîncepută urmărirea penală împotriva lui Miron Mitrea.
La 10 ianuarie 2008, Curtea Constituţională a decis că urmărirea penală nu se poate efectua fără avizul Parlamentului nici în cazul foştilor miniştri, a trebuit constituit un nou dosar. Dosar în care, recent, la data de 14 ianuarie 2010, procurorul Marin Nicolae a dispus neînceperea urmăririi penale chiar dacă astfel a infirmat ceea ce dispuseseră judecătorii Inaltei Curţi, inclusiv completul de 9 judecători. Plângerea Aviaţiei Utilitare împotriva soluţiei procurorilor a fost respinsă la rândul ei, prin rezoluţia lui Doru Ţuluş (facsimil).
Consecinţele cazului „Mitrea – Aviaţia Utilitară” sunt cu atât mai grave cu cât daunele solicitate de Aviaţia Utilitară sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, aspect asupra căruia vom reveni. Bani ce se vor plăti tot din buzunarul contribuabilului dacă Miron Mitrea se va arăta la fel de invulnerabil în faţa legii răspunderii ministeriale, pe cât s-a dovedit în faţa procurorilor anticorupţie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu