duminică, 6 iunie 2010

Sa faci ce zice popa , nu ce face popa !

Gheorghe Ciobotea  şi Daniel  Ciobotea, Patriarhul BOR

Gheorghe Ciobotea şi Daniel Ciobotea, Patriarhul BOR

Gheorghe Ciobotea, fratele Preafericitului Daniel, s-a supărat pentru că Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române l-ar fi lăsat în stradă. Patriarhul Daniel a venit la Lugoj cu limuzina pentru a sărbători 40 de ani de la terminarea liceului. La câţiva kilometri distanţă, fratele său îşi deplângea sărăcia.

Daniel Ciobotea, astăzi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi fratele său, Gheorghe Ciobotea, s-au aflat ieri la 40 de kilometri distanţă unul de celălalt. Patriarhul dona o cruce de aur Colegiului „Corio­lan Brediceanu" din Lugoj, pe care l-a absolvit în urmă cu 40 de ani, iar Ciobotea îşi deplângea soarta, la o fermă părăsită din Dobreşti (Timiş).

„La moartea părinţilor noştri, Patriarhul a falsificat actele şi a donat pământul şi casa mea Bisericii Ortodoxe. Eu, nevasta mea şi copilaşii mei am fost aruncaţi în stradă", susţine Gheorghe Ciobotea, care îşi câştigă existenţa din oierit. Chiar dacă a fost aproape de satul natal, Patriarhul nu şi-a vizitat fratele. În schimb, a socializat cu foştii colegi de liceu, a luat masa în oraş alături de aceştia, după care s-a întors cu avionul la Bucureşti.

Preafericitul trebuia să facă şi o oprire la mormântul părinţilor, dar a petrecut prea mult timp la restaurant. Supărarea fratelui e cu atât mai mare cu cât Preafericitul nu şi-a văzut niciodată nepoţii. „Daniel nu mai este fratele meu. Eram în stare să ucid pentru el, dar acum să nu îl mai văd în faţa ochilor. L-am rugat să îşi salveze nepoţii de la oierit şi să îi angajeze în construcţii la mănăstirea de la noi din sat. Nu a vrut. Vă întreb dacă aşa se comportă un frate", adaugă Gheorghe Ciobotea.

Renunţă la ortodoxie

Gheorghe Ciobotea spune că atitudinea fratelui său îl face să renunţe la ortodoxism. „Sunt sătul de morala ortodoxă făcută de cel care mi-a fost frate. Dacă asta e învăţătura ortodoxă, atunci eu renunţ la ea. La noi în sat se ridică o biserică catolică şi o să mă mut la ei", conchide fratele Patriarhului.

În anul 2008, Patriarhul Daniel a decis să ctitorească o mănăstire în satul natal, aflată la aproape 100 de kilometri de Timişoara. Cu toate că drumul până la mănăstire cu greu poate fi străbătut cu o maşină normală, autorităţile au montat deja indicatoare turistice către lăcaş.

Cei care ajung în Dobreşti descoperă însă că mănăstirea nu există, până acum fiind ridicate doar fundaţia şi o parte din ziduri. Cel care a fost Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a ales ca proiectul mănăstirii să fie făcut de o firmă din Piatra Neamţ, iar constructorii au fost aduşi de la Iaşi.

Absolvent al colegiului din Lugoj în 1970, Patriarhul s-a reîntâlnit, ieri, cu foştii colegi şi profesori. În timp ce colegii lui, mai toţi pensionaţi din învăţământ, se tem pentru pensii ce urmează a fi scăzute, Patriarhul a coborât dintr-un VW Phantom şi a donat o cruce din aur şi argint. Subiectul construirii Catedralei Neamului a fost evitat de Patriarh.

Costel Stoica: „Ştiu că totul a fost legal"

Părintele Costel Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a fost reţinut în declaraţii: „Ştiu problema asta, cu casa. Dar mai ştiu că totul a fost perfect legal. Gheor­ghe Ciobotea nu este o persoană cu care se poate dialoga. Autorităţile din Dobreşti sunt de partea Patriarhului." Părintele Stoica s-a abţinut de la comentarii cu privire la dorinţa lui Gheorghe Ciobotea de a trece la catolicism.

Cetăţenie de onoare încoronată cu o coajă de pâine

În Iulie 2008, Preafericitul Daniel a trecut printr-un moment penibil în momentul în care se afla într-o vizită oficială la Timişoara, unde trebuia să primească titlul de cetăţean de onoare al oraşului. Primarul Gheorghe Ciuhandu urma să îi ofere distincţia într-o ceremonie publică, dar chiar înainte de discursul de mulţumire a Patriarhului, o jurnalistă timişoreană a luat cuvântul. Femeia i-a oferit capului bisericii o pungă cu două felii de pâine uscată şi un leu. „Pentru conducătorul Bisericii Ortodoxe nu contează că oamenii mor de foame! I-am adus o bucată de pâine şi 10.000 de lei vechi. L-am întrebat pe Patriarh dacă pentru Biserica Ortodoxă Romană contează că oamenii mor de foame. Mi-a zis că nu", a ţinut să spună jurnalista în faţa publicului.

Un lider inalt al bisericii ar trebui, dupa umila mea parere, sa-si petreaca timpul si sa-si dedice functia pentru a ajuta oamenii nevoiasi, bolnavi, cei care au nevoie mare de ajutor, asa cum zice si biblia, daca tot predica dupa ea, dar nu face decat sa scoata vorbe si fapte. Nu stiu si nu am auzit sa fi fost vreodata o campanie permanenta de strangere de ajutoare in mod continuu din partea bisericii pentru a ajutora pe cei nevoiasi. Doar la unele calamitati, ca si o unealta de marketing, se intampla acest aspect, pentru scurt timp si de multe ori rezultatul a fost prost...
In spatele hainelor preotesti, sa nu uitam ca se afla continuu un om, totusi un om care tine prelegeri mari despre bunatate, despre supunere, dar, din pacate, in foarte multe cazuri, preotii sunt cei care nu fac ceea ce zice scriptura.

Asa ca ... fa ce zice popa si nu ce face el.

Articol integral preluat de AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu