miercuri, 26 mai 2010

Afacerile odraslelor lui Pinalti cu statul: faza pe offshore și cea pe comună

fiul

Afacerile cu statul ale fiului lui Gheorghe Ștefan “Pinalti”, de zeci de milioane de euro, au fost ascunse sub offshore-uri din Cipru. Însă prezența acelorași companii cipriote în mai multe societăți controlate de fiul lui Pinalti nu lasă loc de dubii: acestea nu sînt decît paravane pentru ca fiul primarului de Piatra Neamț să deruleze și mai departe afaceri cu statul. Pe de altă parte, atunci cînd vine vorba de contracte mai mici, dar calculate tot în milioane de euro, odraslele lui Pinalti nu se mai feresc. Așa se face că societăți comerciale ale fiului și fiicei lui Gheorghe Ștefan iau bani pentru lucrări de construcții de la primării pedeliste din județul Neamț la foc automat.

Pinalti, “impresar” de folcloriste și sponsor de lăutari

Gheorghe Ștefan “Pinalti” este un distins plăieș din zona Moldovei. Dacă nu prea știți de unde să-l luați, vă reamintim noi: este cel cu scandalul folcloristelor aduse cadou pentru niste arbitri străini, la un meci de cupa UEFA al Ceahlăului Piatra-Neamț din anul 1999. În zilele noastre, Ștefan este primarul orașului Piatra-Neamț și președintele PDL Neamț. Încă mai are obiceiuri intelectuale: spre sfîrșitul anului trecut a fost filmat lipind bancnote pe fruntea lăutarilor, fără număr, număr. Normal, banii ăștia nu provin din salariul lui de primar. Ca să respectăm adevărul istoric, trebuie totuși să precizăm că au o sursă comună: statul. Statul ăsta este mama și tatăl averii familiei lui Gheorghe Ștefan. Apropo de familie: primarele de la Neamț nu se mai ocupă personal de afacerile cu bugetul public, pentru că acum o fac odraslele lui, pe care vă invităm să le cunoașteți în continuare. Pentru că nici nu știți ce pierdeți din cauză că părinții voștri nu sînt și ei în politică.

Pinalti junior. Începuturile electrice

Copiii lui Ștefan sînt doi la număr. Este vorba despre Gabriel și Giorgiana. Nu, nu e nici o greșeală, chiar Giorgiana o cheamă (nu Georgiana). În ordinea importanței biznisurilor încheiate, ne vedem nevoiți să începem cu Găbiță, pe care vă recomandăm să-l invidiați. Aveți de ce: juniorul a dat lovitura în 2005 prin afacerile cu energie electrică, în perioada în care tatăl său era președinte al PNL Neamț, iar Alianța DA era în perioada de glorie. În iulie 2005, Gabriel Ștefan, în vîrstă de 24 de ani, a intrat în acționariatul societății Green Energy SRL împreună cu Andrei Ursărescu, fiul lui Dorinel Ursărescu, fost deputat PNL (și apropiat al lui Gheorghe Ștefan), Alina Gorghiu, deputat din partea PNL în acest mandat și Aurel Roman, om de afaceri, apropial al PNL. Mai deținea părți sociale și Eduard Ciucu, administratorul firmei. La acel moment, acțiunile erau împărțite în mod egal între cei cinci. În perioada octombrie – decembrie 2005 ies din acționariat Alina Gorghiu, Aurel Roman și Eduard Ciucu. Aceștia au fost înlocuiți de Lucian Bădescu (fiul lui Dumitru Bădescu, fost șef al Direcției Contrainformații Economice a SRI) și de Alexandru Petrișor Drăgoiu, partener de afaceri al lui Silviu Prigoană.

Consacrarea energetică: 50 de milioane de euro cifră de afaceri, profit de patru milioane de euro

La numai un an de cînd Green Energy a intrat pe piața furnizării de energie, cifra de afaceri a firmei era de aproximativ 16 milioane de RON, iar profitul de 3,4 milioane de RON. Lucru perfect explicabil, avînd în vedere că Green Energy cumpăra energie foarte ieftină de la stat și putea s-o vîndă cu ce preț voia mușchiu’ ei, că tot ar fi făcut profit. De exemplu, un articol publicat în Gîndul, în decembrie 2006, arată că Green Energy cumpăra mw cu 95 de RON de la Complexul Turceni, în condițiile în care costurile de producție per mw erau 124 de RON. În afară de Turceni, firma odraslelor a mai primit energie ieftină, aproape moca, și de la Hidroelectrica. Așa se explică faptul că, în anul fiscal următor (adică 2006-2007), Green Energy a ajuns la o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro și un profit de patru milioane de euro. Printre clienții firmei apărea în acea perioadă și Rafo Onești, care a cumpărat de la ei energie în valoare de vreo 6,5 milioane de euro. Băsescu este cel care introdus sintagma “Jafo Onești”, cu referire la cei care au căpușat rafinăria. Acum, unul dintrei cei care au făcut bani pe spinarea lu’ “Jafo” este șeful unei organizații PDL.

Ușor, ușor, Pinalti jr și-a transferat bisnisul în offshore

În 2007 se produc din nou schimbări importante în acționariatul Green Energy, din cauza scandalului pe care îl făcea Băsescu în legătură cu “băieții deștepți” care fac afaceri cu energie. S-au înființat comisii, s-au făcut anchete. Și, ca de obicei, nu s-a întîmplat aproape nimic, cu excepția faptului că afaceriștii au devenit puțin mai prudenți. Astfel, în 2007, au ieșit din Green Energy toți acționarii, cu excepția lui Gabriel Ștefan. Ei au fost înlocuiți “de un offshore”, potrivit declarațiilor date la acel moment de administratorul firmei. Numele acestuia era Scucci Ltd. Ulterior, la sfîrșitul anului, Pinalti cel mic a ieșit și el din firmă, cedîndu-și acțiunile în favoarea aceleiași firme. În aprilie 2009, se schimbă schimbarea și Scucci cedează părțile sociale unui offshore nou-nouț, RG Renovatio Group Ltd, motiv pentru care Green Energy și-a schimbat numele și a devenit Renovatio Trading. Și-a păstrat însă obiectul de activitate și are în continuare licență de la Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru furnizare de energie electrică. La acest moment, acționarii Renovatio Trading sînt Eduard Marius Ciucu (20%) și offshore-ul cipriot RG Renovatio Group (80%). Ciucu este administratorul Green Energy din perioada în care acționari erau Găbițu Ștefan și prietenii lui.

Pe aripile vîntului autorizat de stat

Pe offshore-ul RG Renovatio Ltd îl întîlnim la această oră și în celelalte afaceri cu energie în care a fost implicat Gabriel Ștefan. Este vorba despre două parcuri eoliene, Sibioara Wind Farm și Săcele Wind Farm din județul Tulcea, pe care le deținea împreună cu același Lucian Bădescu (afaceri care, fără ajutorul statului – care dă aprobările pentru instalarea de mori de vînt, nu există). Juniorii s-au retras și din aceste două afaceri, iar în locul lor au apărut acum același RG Renovatio, dar și o societate din Danemarca, Viking Windfarms. În acționariatul ambelor sereluri a fost o vînzoleală de nedescris. Sibioara Wind Farm a fost înființată în octombrie 2006 de băiatul lui Pinalti (72%) și de cel al lui Bădescu (24%). 4% dintre acțiuni erau deținute de Green Energy SRL. Din decembrie 2006 și pînă în martie 2007, au intrat și au ieșit în și din firmă mai multe societăți comerciale străine. În cele din urmă, au cedat acțiunile inclusiv Lucian Bădescu și Gabriel Ștefan. Cui? Unui offshore, desigur. Este vorba despre Alykos Ventures Ltd, care, însă, n-a rezistat nici el prea mult. Din februarie 2009, acțiunile de la Sibioara sînt împărțite în mod egal între RG Renovatio, care apare la aceeși adresă din Cipru cu Alykos, și Viking Windfarms din Danemarca. Traseul acționariatului de la Săcele Wind Farm este identic. Evident, și finalitatea, astfel că firma este deținută în coproprietate acum tot de RG Renovatio și Viking Wind Farm.

Administratorul lui Pinalti jr, stăpîn și peste offshore-uri

Cum se explică vînzoleala aceasta de acționari prin societățile juniorilor? Păi, iată ce declara pentru România Liberă Gheorghe Ștefan în martie 2008: “În urmă cu un an, fiul meu a vîndut firma Green Energy. Deși toate afacerile pe care le-a derulat această societate în domeniul energetic erau legale, nu mai vreau să se realizeze campanie electorală pe seama numelui meu. Din acest motiv, l-am determinat pe baiatul meu sa vîndă aceste afaceri”. Ce noroc pe ai lui Ștefan că le-a cumpărat afacerile cu energie același offshore din Cipru! Vă mai reținem atenția cu alte cîteva mici amănunte legate de offshore-uirea afacerilor cu energie ale lui Gabriel Ștefan și Lucian Bădescu. Potrivit Evz, în noiembrie 2007, Lucian Bădescu era acționar cu 75% la o firmă de consultanță denumită Ice Blink Consulting, specializată în energia eoliană. Trei ani mai tîrziu, Bădescu mai are numai 5% acțiuni al acest sereleu, dar RG Renovatio Group Ltd. are 90%.

Administratorul lui Pinalti jr: “Puneți niște întrebări care chiar nu pot să vă răspund la ele”

Eduard Ciucu, acționar și administrator al fostei Green Energy, actuală Renovatio Group, ne-a declarat că nu cunoște exact motivele pentru care Gabriel Ștefan a ieșit din firmă, dar crede că a fost vorba de unul financiar. “A încasat, probabil, niște bani și a ieșit complet din afacere. Vorbim de o treabă care s-a întîmplat demult. Deci s-a întîmplat acum trei, patru ani. N-am de unde să știu cît a luat. Puneți niște întrebări la care chiar nu pot să răspund pentru că nu le cunosc răspunsul”, ne-a spus acesta. La întrebarea al cui este offshore-ul din Cipru care figurează acum în acționariatul fostelor firme ale lui Pinalti Jr, Ciucu ne-a spus chiar așa: “Puneți niște întrebări care chiar nu pot să vă răspund la ele. E un fond de investiții. Sînt o gramadă de fonduri în lumea asta, normal că în spatele unui fond este o persoană, dar nu are relevanță, nu e o persoană politică, nu e o persoană publică, nu e nimic. Nu e cineva care să prezinte importanță pentru public. Nici măcar eu nu știu cine este, nu m-a preocupat problema asta. Nu știu nici dacă este cetățean român”. Da, corect, omul chiar se contrazice în declarații.

Din Cipru, în comuna Ștefan cel Mare: un milion de euro

Pînă acum v-am spus numai în ce afaceri nu mai apare fiul lui Gheorghe Ștefan cu numele. Ei bine, mai sînt și unele în care acesta, împreună cu sora sa, figurează oficial. Este vorba despre Tehnoutilaj SA Neamț, Silvex SA, Euromedia TV și Biotermoenerg SA Neamț. Acestea sînt firme care au fost al lui Gheorghe Ștefan, dar acum ele sînt controlate de copiii acestuia. Cea mai interesantă dintre acestea este Tehnoutilaj, care a cîștigat licitații de aproximativ 14 milioane de RON de la comune din județul Neamț în care primari sînt pedeliști de-ai tatălui Pinalti. Gabriel și Giorgiana au devenit acționari majoritari ai Tehnoutilaj în ianuarie 2007, cînd au intrat în proprietatea a 90% din acțiuni. Restul de 10% erau deținute de Victor Popa și Vasile Vicol. Primul contract de care vă vom vorbi a fost încheiat cu comuna Ștefan cel Mare pentru “Modernizare cu îmbrăcăminte asfaltică ușoară drumuri de interes local – 9,22 km”, avînd o valoare de 4,4 milioane RON. Licitația a fost cîștigată în asociere cu Drupo SA Neamț și Nord Est Consulting. Drupo Neamț este o companie de construcții de drumuri în subordinea Consiliului Județean Neamț, al cărei pereședinte este pedelistul Vasile Pruteanu (asta în caz că vă întrebați de ce s-au asociat Drupo și Tehnoutilaj). Tot de Primăria Ștefan cel Mare, Tehnoutilaj a mai primit un contract în valoare de 1,55 milioane RON, pentru “Renovare și modernizare cămin cultural Ștefan cel Mare”. De data aceasta, în asociere cu Izopoint SA și Arhimedia Design, iar atribuirea a avut loc pe 28 august 2009. Primarul comunei, Sorin Ouatu, a confirmat pentru Kamikaze că este vorba despre Tehnoutilaj SA din Piatra-Neamț, dar a susținut că nu știa a cui este firma. În primă fază, acesta ne-a promis că ne va oferi mai multe detalii despre licitații, după care nu a mai răspuns la telefon.

Comuna Brusturi e și mai generoasă: două milioane de euro

Firma lui Gabriel și Giorgiana Ștefan a mai cîștigat o licitație organizată de comuna Brusturi din Neamț pentru realizarea “Proiectului integrat privind alimentarea cu apă, canalizare menajeră și stație de epurare, reabilitare drum comunal”, lucrări care se ridică la suma de 7,9 milioane RON. Tehnoutilaj SA a participat la procedurile de atribuire în asociere cu Energoterm SRL și Termo Plus SRL. De asemenea, sereleul odraslelor face ceva bani și de pe urma unei societăți de construcții care o duce foarte bine din contracte cu Compania Națională de Investiții și Agenția Națională pentru Locuințe, instituții în subordinea Elenei Udrea și a Ministerului Dezvoltării. Numele societății este Moldocor SA. În doar două luni, februarie și martie 2010, Moldocor a cîștigat contracte în valoare de 7 milioane de RON de MDRT. Potrivit site-ului Moldocor, ei au un contract de prestări servicii încheiat cu Tehnoutilaj SA Neamț pentru folosirea unui laborator al acestora din urmă. Tradiția contractelor dintre Tehnoutilaj și instituțiile publice a fost inițiată de Pinalti bătrînul. Ziarul de Iași a relatat în 2006 că Tehnoutilaj primea contracte de la Direcția Silvică Neamț pentru lucrări la mai multe drumuri forestiere în valoare de 800.000 de RON.

Păcuraru, trimis îm judecată de DNA pentru trafic de influență la stat în favoarea fiului

Gabriel Ștefan nu este singura odraslă de politician penelist peste care a dat norocul în perioada guvernării Alianței D.A. Un alt exemplu foarte bun este Mihnea Păcuraru, fiul fostului ministru penelist Paul Păcuraru “Fonfăilă”. În ianuarie 2009, Mihnea a primit NUP de la Direcția Națională Anticorupție în dosarul în care era anchetat pentru că ar fi fost beneficiarul unui mic trafic de influență realizat de tăticu’. Pe scurt, Păcuraru ăl mic are o firmă de formare profesională, Intratest pe numele ei. În 2007, Intratest a participat la licitații organizate de Societea Națională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Rovinari și Complexul Energetic Turceni și Regia Autonomă de Activități Nucleare. Păcuraru Sr. ar fi intervenit la baronul penelist Dan Ilie Morega pentru a-i facilita fiului cîștigarea licitațiilor. Mihnea a primit NUP pentru că nu ar fi știut de intervențiile tatălui. În schimb, DNA i-a trimis în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție pe Păcuraru, adică pe tatăl fiului care a primit NUP, și Morega în februarie 2009.


Articol integral preluat de AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu