vineri, 28 mai 2010

Orădean getbeget, subprefectul Cristian Bitea stă în chirie pe bani publici la Oradea, deşi familia sa deţine patru locuinţe!

Orădean getbeget, subprefectul Cristian Bitea stă în chirie pe bani publici la Oradea, deşi familia sa deţine patru locuinţe!

Până acum doi ani, despre Cristian Bitea se vorbea numai de bine. Era unul dintre puţinii bihoreni care a reuşit să îşi croiască un drum în administraţia centrală şi politicieni de renume, precum fostul preşedinte al PDL Bihor, Petru Filip, spuneau despre el că e un tânăr de perspectivă, cu talent.

Scandalurile au început în jurul lui în 2008, când mai mulţi politicieni locali l-au bănuit pe tânărul subprefect că stă în spatele rezervării - pe numele lor - a unor domenii pe internet (cumpărate de Fundaţia Comunitatea Oradea, al cărui membru fondator este Cristian Bitea). Perioada în care a fost subprefect la Ialominţa (noiembrie 2008 - mai 2009) a fost, de asemenea, una zbuciumată, el fiind arătat cu degetul în presa locală că nu dădea cu zilele pe la serviciu cu zilele şi făcea naveta Slobozia - Bucureşti, cu maşina de serviciu. Şi la Oradea s-au născut zvonuri că doar când vrea dă pe la serviciu, acuzaţii negate, însă de subprefect.

Instalat subprefect în locul pesedistului Nicu Odobasianu, Cristian Bitea e în "lumina reflectoarelor" cu o nouă ispravă: a cerut Prefecturii o primă de instalare de peste 100 de milioane de lei vechi şi să îi plătească, din bani publici, chiria de 12 milioane de lei, lunar. Asta, deşi familia lui ar fi avut unde să-l cazeze, nu mai puţin de 4 case: două apartamente şi o casă de vacanţă la Oradea, plus un apartament, la Bucureşti.

Contactat pe această temă, subprefectul Cristian Bitea recunoaşte situaţia şi nu o vede imorală şi inoportună pe timp de criză econimică, în vreme ce Guvernul taie din pensii şi salariile bugetarilor la greu. "Da, în octombrie 2009 am primit primă de instalare de 112 milioane de lei vechi, iar chiria e tot potrivit legii, până în 12 milioane de lei vechi lunar. Nu am cerut eu. Mi se cuvenea din oficiu. Eu doar am semnat că aşa este, că îndeplinesc condiţiile", spune el. A recunoscut, apoi, că ştia de facilităţi, "că doar veneam din domeniu", iar "legea nu ţine cont nici de domiciliu, nici de locul naşterii".

Criza e doar pentru fraieri, nu şi pentru şmecheri. Un exemplu perfect este subprefectul Cristian Bitea care, deşi are un apartament la Bucureşti iar familia sa deţine altele două, plus o casă în Oradea, a cerut şi primit de la Prefectură plata chiriei de 300 de euro lunar, plus o consistentă primă la instalarea în funcţie.

Asta în timp ce la el vin să se plângă oameni necăjiţi că nu mai au din ce trăi fiindcă Guvernul pe care îl reprezintă le taie tot!

"Empatie"

"Un tânăr de perspectivă, cu înclinaţie spre administraţie". Aşa îl lăuda în octombrie 2009 ex-preşedintele PDL Bihor, Petru Filip, pe Cristian Bitea, înainte de instalarea în funcţia de subprefect.

De atunci, de vreo ispravă a junelui politician nu s-a auzit, ci doar de apetenţa lui spre chiul şi lene. Sosit taman de la Institutul Naţional de Administraţie, pentru a ocupa postul deţinut înainte de pesedistul Nicolae Odobasianu, Bitea a ieşit "la suprafaţă" doar când vreun grup se mai aduna în faţa Prefecturii, strigând împotriva Guvernului, şi cineva trebuia să preia, formal, listele de revendicări.

"Empatizez cu doleanţele dumneavoastră. Faptul că aţi protestat e un semnal de alarmă pentru noi", le spunea tânărul de doar 31 de ani pensionarilor care, în martie, protestau pentru prima oară în faţa instituţiei. Nici nu ştiau săracii că, de fapt, cel care "empatiza" cu suferinţa lor trăieşte într-un apartament plătit din banii lor, cu 1.200 de lei în fiecare lună. Asta deşi familia sa, formată numai din bugetari, deţine patru case!

Premiant, nu glumă

08 Zoia Bitea.jpgPotrivit declaraţiei de avere a mamei sale, Zoia Bitea (foto), director adjunct la Direcţia de Sănătate Publică, ea şi soţul Traian Bitea, inspector la ITM, deţin un apartament de 92 mp în Bucureşti, în bulevardul Ghencea, iar la Oradea încă două apartamente - unul pe Bulevardul Dacia (88 mp), iar altul pe Ştefan cel Mare (18 mp), dar şi o casă cu teren pe strada Sofiei, donată acum doi ani fratelui subprefectului, Radu.

Toate acestea nu i-au fost de ajuns lui Cristian, care, având în buzunar un buletin de Slobozia din vremea când fusese subprefect de Ialomiţa, a revenit acasă, la Oradea, aidoma unui străin. Pentru că nu are trecută nicio locuinţă pe numele lui, noul subprefect a solicitat Prefecturii să-i deconteze bani de chirie, dar a cerut şi o primă de instalare în funcţie, cât trei salarii.

"Da, în octombrie 2009 am primit primă de instalare de 112 milioane de lei vechi, iar chiria e tot potrivit legii, până în 12 milioane de lei vechi lunar. Nu am cerut eu. Mi se cuvenea din oficiu. Eu doar am semnat că aşa este, că îndeplinesc condiţiile", spune Bitea. Recunoaşte că ştia de facilităţi, "că doar veneam din domeniu", şi a speculat faptul că "legea nu ţine cont nici de domiciliu, nici de locul naşterii".

Averea nu-i a lui

Ce-i drept, Legea 340/2004, privind instituţia prefectului, spune doar că prefecţii şi subprefecţii care nu deţin o locuinţă proprietate personală în municipiul reşedinţă de judeţ în care au fost numiţi "beneficiază de o indemnizaţie de instalare egală cu 3 salarii de bază brute, precum şi de locuinţă de serviciu corespunzătoare, în baza unui contract de închiriere, pe durata îndeplinirii funcţiei". Numai că Bitea avea unde locui!

"Dar am eu 18 ani, ca să stau cu mama? Vreţi să vă dau din Codul Familiei că după 18-22 de ani nu mai eşti legat de familie?", răspunde el. Cumpătat la vorbe, abia pus faţă în faţă cu declaraţiile de avere ale părinţilor, Bitea îşi explică situaţia locativă. "Pe bulevardul Dacia locuieşte mama, dincolo, pe Ştefan, e bunicul, iar în casa de pe Sofiei fratele meu. Eu am o locuinţă în Bucureşti, cumpărată de părinţi în perioada studenţiei, şi unde mă opresc când merg în delegaţii", înşiră funcţionarul.

Plecat de-acasă

Bitea susţine că în apartamentul din Capitală nu locuieşte nimeni şi nici nu l-a dat în chirie. De ce nu-l vinde pentru a cumpăra unul aici, dacă tot zace nefolosit? Nu e practic, pretinde el. "Ce ar trebui să fac? Dacă ajung apoi la Tulcea, să-mi vând apartamentul de la Oradea ca să-mi iau altul acolo?". Tânărul se delimitează chiar şi de faptul că e orădean. "Păi, cum sunt orădean? De 10-12 ani sunt plecat de acasă, am stat în Bucureşti".

Chestionat despre moralitatea situaţiei, în condiţiile în care Guvernul a anunţat tăierea cu 15% din pensii şi cu 25% din salarii, subprefectul spune nonşalant că i se pare corect şi că merită, mai ales că e "singurul înalt funcţionar public din Bihor" care a urmat riguros Institutul Naţional de Administraţie pentru a obţine acest statut. "Eu mi-am plătit singur cursul şi mi-am luat examenul prin muncă. Să-mi taie şi mie Guvernul 25% din banii de chirie, iar atunci pun bani de la mine", adaugă el. Nici nu i-ar fi greu s-o facă, de vreme ce, lunar, primeşte de la Prefectură un venit net între 40-42 de milioane de lei vechi.

Mare la sfat

Tânărul Bitea are un CV impresionant şi un urcuş rapid în carieră. Fost membru PDL din 1997 până în 2007, unde timp de doi ani a fost chiar preşedintele organizaţiei de tineret, în 2005 Bitea a ajuns consilierul ministrului Vasile Blaga. Din 2002 a ocupat mai multe posturi de funcţionar public, de la expert la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici până la consilier în Direcţia Control Instituţii Publice a Guvernului. Înalt funcţionar public a devenit în 2008, când a absolvit INA, iar între noiembrie 2008 - mai 2009 a fost subprefect de Ialomiţa, apoi secretar general al INA. În octombrie 2009 a fost repartizat la Oradea unde, la propunerea PDL, a ajuns subprefect de Bihor.

Bitea pretinde că politica nu are de-a face cu asta. Deşi, culmea, chiar Petru Filip - cel care îl înălţa în slăvi, văzându-se probabil pe sine în junele politician - l-a anunţat ca viitor subprefect, într-o conferinţă de presă la partid. "Una e să faci politică, iar alta e să fii înalt funcţionar public", susţine subprefectul şi acuzând că demersul BIHOREANULUI e rău intenţionat şi "exagerat". Oare la fel cred şi pensionarii cu care el "empatizează"?...


cristian bitea.jpgRECIDIVIST
La serviciu şi nu prea

În perioada când era subprefect la Ialomiţa, presa dezvăluia că, în calitate de subprefect, Cristian Bitea folosea maşina de serviciu pentru a naveta între Bucureşti şi Slobozia, că nu ţinea audienţe şi stătea tot prin concedii medicale, beneficiind în schimb de o primă de instalare de peste 100 de milioane şi de un salariu lunar de 40 de milioane. Aceleaşi lucruri le spun acum şi angajaţii Prefecturii Bihor, conform cărora Bitea stă la serviciu între orele 10 şi 12 sau chiar deloc.

Acuzele sunt respinse de înaltul funcţionar: "În Prefectură există camere de filmat, se poate vedea când vin sau nu". Cât despre situaţia din Ialomiţa, Bitea susţine că au fost răutăţi menite să-l îndepărteze din funcţie, deoarece un altul era preferat în locul lui. "Se dorea urgentarea plecării mele. Nu făceam naveta, iar maşina mea de serviciu era folosită şi de alţii din instituţie, la fel cum se întâmplă şi acum".


WHO'S WHO
Şmecherie pe internet

Un alt scandal legat de numele lui Cristian Bitea datează din 2008, când actualul senator Ioan Mang l-a acuzat că tânărul rezervase, fără acordul său, domenii web cu numele său, gen mang.ro, ioanmang.ro şi claudiamang.ro. Peste 100 de VIP-uri, printre care Ştefan Seremi, Mihai Groza, Mircea Matei sau Ilie Bolojan, s-au găsit în aceeaşi ipostază.

Rezervările fuseseră făcute de Fundaţia Comunitatea Oradea, al cărei membru fondator era nimeni altul decât Bitea. Atunci, el susţinea că demersul fusese făcut pentru un proiect de genul "Who is Who", care să prezinte personalităţile respective, dar a negat că el personal ar fi stat în spatele lui şi că ar fi avut intenţii ascunse.

Articol integral preluat de AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu