marți, 25 mai 2010

Contracte de milioane de la Vasile Blaga pentru prefectii PDL

Sportul favorit al pedeliștilor este construcția de săli de sport, prin firmele proprii, pe milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării. Ultimul pedelist intrat pe lista selectă, bănoasă și tare pofticioasă este prefectul PD-L de Bihor, Gavrilă Ghilea.

Ce are contractarea de la Dezvoltare cu Prefectura

Pe 18 februarie 2009, premierul Emil Boc a numit un pedelist în funcția de prefect al județului Bihor. Atunci, numirea a avut caracter temporar, pînă la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului. Între timp, a devenit definitivă. Dar nu despre asta vrem să vorbim, ci despre minunatul sistem al PD­‑L de dezvoltare și înflorire a carierei politico-economice a membrilor săi.

Să analizăm un pic exemplul prefectului de Bihor, Gavrilă Ghilea pe numele lui. PD‑L l-a făcut mai întîi înalt funcționar public. Dar pentru că leafa de bugetar nu e tocmai cel mai mulțumitor venit, un coleg de partid s-a gîndit să-i facă viața mai îndestulătoare și l-a omenit cu cîteva contracte pe bani publici, acordate după ce a fost numit în funcție. Colegul cel darnic și cu bugetul de stat la degetul mic este Vasile Blaga, conjudețean de-al lui Ghilea și ministru al Dezvoltării Regionale și Locuinței în perioada decembrie 2008-decembrie 2009. În acel interval, firma de construcții a prefectului de Bihor a cîștigat trei contracte de la Compania Națională de Investiții, instituție aflată în subordinea lui Blaga, pentru construcția a două săli de sport și reabilitarea unui cămin cultural în județul Bihor. Valoarea contractelor pe care Ghilea le-a primit de la CNI? 9,3 milioane RON. Satisfacția bihorenilor? Neprețuită.

Blaga dă bani pentru sală la Rieni, Rieniul îl face pe Blaga cetățean de onoare

Cel mai important contract a încăput pe mîna cea harnică și strîngătoare a lui Gavrilă Ghilea în noiembrie 2009. Construcții Bihor SA, firma lui, a fost angajată de CNI să construiască o sală de sport în comuna Rieni, județul Bihor. Potrivit anunțului de atribuire, valoarea lucrărilor era de 3,1 milioane RON. De banii ăștia, locuitorii din Rieni au primit o sală de sport școlară, teren de handbal și locuri pentru 150 de spectatori. Comuna bihoreană are 3.150 de locuitori a căror sănătate sigur avea nevoie de o sală de sport.

Dar nu de-asta este important contractul primit de Ghilea. Ghiciți cine a primit titlul de cetățean de onoare al comunei, două luni mai devreme. Păi, chiar conjudețeanul prefectului, dom’ ministru Vasilea Blaga. Acu’, noi ne gîndeam că un titlu din ăsta onorific e mai ieftin. Totuși, trei milioane de lei ca să te onoreze o comună de trei mii de oameni din Bihor pare cam mult. Însă, pînă la urmă, e de apreciat. Cu banii ministerului, Blaga a împușcat doi iepuri: i-a făcut fericiți pe locuitorii comunei în care s-a născut (în satul Pietrileni) și l-a omenit și pe colegul de partid. A, cît pe-aci să uităm: primar în comuna Rieni este tot un pedelist, Gheorghe Bota pe numele lui.

Nici cultură fără sport, nici sport fără bani pentru prefect

În septembrie 2009, Construcții Bihor a mai primit un contract pentru construcția unei săli de sport. Tot într-o comună din Bihor, ai cărei copii sigur vor deveni atleți de renume. Trei milioane RON a cheltuit Ministerul Dezvoltării pentru a-i dota pe cetățenii comunei Holod cu o sală de sport precum aceea de la Rieni. De remarcat e faptul că holodenii sînt un pic mai numeroși, fiind 3.559 la număr. Și această comună beneficiază de aportul profesional extraordinar al unui primar de la PD‑L, adică numitul Daniel Cioloș.

Trecem la următoarea localitate bihoreană care l-a îmbogățit pe Gavrilă Ghilea. Este vorba despre orașul Ștei, unde Construcții Bihor SA a primit un contract pentru reabilitarea așezămîntului cultural Miron Pompiliu, în valoare de 3,21 milioane RON. Cu ocazia asta, mai bifăm un oraș important în istoria personală a ministrului Blaga. În perioada 1981-1990, Vasile Blaga a fost director comercial la Întreprinderea Mecanică Hiperion din localitate. El și-a petrecut Revoluția în Ștei. Ulterior, a revendicat titlul de revoluționar, deși a participat la acțiune doar în calitate de privitor.

Ghilea, prefect PD-L, fost membru PSD

Înainte să ajungă prefect susținut de PD­‑L, Gavrilă Ghilea a fost un aprig baron pesedist de Bihor. Pînă în 2006, el a fost vicepreședinte al dușmanului de clasă PSD Bihor. În martie, și-a dat demisia și a sărit în barca PD-L. A rămas cu funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

La plecare, a susținut, exact ca la procesele de divorț, că între el și colegii de partid nu mai exista armonie și nu se mai putea munci în echipă. Adevărul e că nici cu armonia asta nu e lucru de șagă. Mai ales cînd PSD era în opoziție și contractele pentru firma de construcții veneau mai greu sau deloc. În 2008 a participat – fără succes – la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaților.

Lista pedeliștilor sportivi: Poteraș, Necula, Muntean, Crivțonencu

Contractele atribuite de Ministerul Dezvoltării din decembrie 2008 pînă în prezent reprezintă cea mai importantă componentă a meniului bugetar al firmelor pedeliste. Și, pînă acum, ați putut citi în Kamikaze numeroase exemple în acest sens. De exemplu, firma Aureliei Poteraș, soția primarului sectorului 6, a primit de la CNI un contract de cinci milioane RON pentru amenajarea unei săli de sport. Firma la care este acționar senatorul PD‑L de Galați, Marius Gerard Necula a primit contracte de la CNI pentru săli de sport în valoare de 6,8 milioane RON.

De asemenea, Condmag SA, societate la care este acționar Florin Muntean, director la Transgaz și bun prieten al lui Vasile Blaga, a cîștigat și ea contracte în valoare de 25 de milioane RON de la CNI. Pe lista contractorilor companiei găsim și firma lui Sorin Crivțonencu, consilierul unui secretar de stat de la Ministerul Dezvoltării (Ioan Andreica). Sereleul acestuia a primit contracte pentru săli de sport de șapte milioane RON. Altfel, și sponsorii PD‑L s-au ales cu contracte de la companii din subordinea MDRT. Moldocor SRL a donat 50.000 la campania prezidențială a lui Băsescu și a cîștigat licitații în valoare de șapte milioane RON de la CNI și ANL.

Alte țepe în GSp

Gazeta Sporturilor a dezvăluit că firma unui consilier PD‑L al Primăriei din Turda a cîștigat contracte în valoare de 70 de milioane de euro – 70 de milioane!!! – de la Ministerul Dezvoltării. Firma se numește MBS Group, pe consilier îl cheamă Gabriel Szilagy. Din zecile de milioane de euro s-au construit sau se construiesc bazine de înot sau patinoare. Ancheta GSp a arătat că, la unele dintre contractele pentru construcția de patinoare, valoarea lucrărilor a fost supraevaluată de cîteva ori de minister. De exemplu, patinoarul olimpic de la Brașov a costat 12 milioane de euro, de trei ori mai mult decît unul similar construit în Ungaria.

Ghilea, bani de la stat și cînd era la PSD

Prefectul Ghilea a dus-o bine din contracte cu statul și în perioada 2004-2008. De exemplu, în ianuarie 2007, a cîștigat o licitație organizată de Agenția Națională pentru Locuințe pentru construcția a 30 de apartamente în Salonta, județul Bihor. Valoarea lucrărilor a fost de 1,063 milioane de euro. De asemenea, potrivit unui articol preluat de HotNews.ro, Construcții Bihor a mai biruit la alte trei licitații pentru construirea de săli de sport de la CNI, în perioada 2004-2005. Valoarea acestor trei contracte s-a ridicat la 900.000 de euro. Calitatea lucrărilor? Slabă și foarte slabă, au susținut primarii din localitățile respective. Utilitatea sălilor de sport? Infimă. Fiind construite în mediul rural, în zone unde nu erau elevi foarte mulți, au cam stat nefolosite, s-a pus praful pe ele.

Profitul prefectului de Bihor: un milion de euro

Pe persoana lui fizică, Gavrilă Ghilea deține 54% din acțiunile Construcții Bihor SA. Alte 18,78 procente sînt controlate de el printr-o altă firmă a sa, Oviserga Prest. Potrivit Ministerului Finanțelor, în ultimul bilanț fiscal, Construcții Bihor a înregistrat un profit net de 4,42 milioane RON. Cu toate acestea, în declarația de avere datată 28.01.2010, prefectul de Bihor nu a declarat că ar fi încasat dividende de la propria firmă.

„Sunați la firmă!“ – (singura declarație pentru Kamikaze a prefectului Ghilea)

Articol integral preluat de AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu