miercuri, 26 mai 2010

Panouri de la Boureanu...afaceri cu salile de sport ale Romaniei

Firma la care deputatul PD-L Cristian Boureanu este acţionar furnizează pereţii mai multor săli de sport » Lanţul complet: ministru PD-L decide investiţiile, ele merg în localităţi PD-L, sînt realizate de firme ale unor grei PD-L, care comandă materiale de la alţi şefi PD-L.

Din 2002 pînă în 2010, în România “s-au construit 890 de săli de sport”, conform declaraţiilor Elenei Udrea. Programul a fost iniţiat de Guvernul Adrian Năstase. Gazeta Sporturilor scria în 2004 că “sălile sînt distribuite în principal clienţilor PSD şi folosite ca armă propagandistică în campania electorală”.

Special pentru programul sălilor de sport a fost înfiinţată Compania Naţională de Investiţii. Era doar începutul.

De la Cornu la Răchiţele
Pe parcursul toamnei lui 2004, Năstase a folosit sălile ca slogan electoral împotriva lui Traian Băsescu. Ministerul Transporturilor, condus de Miron Mitrea, difuza un spot pe televiziuni, prezentînd “cuvîntul ţinut al celor 400 de săli”.

În octombrie 2004, în plină campanie de dezvăluiri a ziarului, un reprezentant al candidatului PSD+PC la prezidenţiale ne-a contactat şi ne-a promis publicitate de stat pentru ziar ca să stopăm investigaţiile. Au încercat inclusiv intervenţii la patronat, care însă nu a intervenit.

Am refuzat orice discuţie şi am continuat. Gazeta a publicat inclusiv dezvăluiri despre sala de sport de la Cornu, comuna unde premierul pesedist avea o casă. Traian Băsescu a preluat această temă, atacîndu-şi rivalul pentru abuzurile programului de investiţii sportive.

A anunţat defiinţarea CNI
La 6 ani distanţă, s-au adăugat 500 de săli la cele 400 iniţiale. Dintre investiţiile care urmau, una în valoare de 600.000 de euro fusese deja atribuită în Răchiţele, comuna natală a lui Emil Boc.

Între timp însă, dezvăluirile din Gazetă, dar şi din alte ziare, printre care Jurnalul Naţional sau săptămînalul Kamikaze, care au arătat că licitaţiile sînt distribuite politic în teritoriu şi cîştigate de firme patronate de politicieni PD-L, au făcut-o pe Elena Udrea, ministrul care patronează programul, să anunţe ieri: “Voi propune guvernului desfiinţarea CNI”.

Topanel cîştigă şi ea
Astăzi, Gazeta publică un alt nume surprinzător apărut în această ecuaţie: Cristian Boureanu.

Deputatul PD-L deţine, împreună cu fratele său, Sorin, 34% din acţiunile firmei Topanel Trading Panels. Compania produce panouri termoizolante, cele care, în cazul sălilor de sport, înlocuiesc pereţii clasici de cărămidă sau beton.

La aceste săli de sport, panourile sandwich se aplică pe structura metalică. Multe dintre firmele care cîştigă licitaţiile cumpără panourile de la Topanel. Calculul se face astfel:
» 3.000 de mp de panouri pe fiecare sală
» 20 euro mp de panou
» 20% în plus accesoriile de montaj
» 75.000 de euro plus TVA încasează firma de panouri la o sală

“Doar 8% din producţie”

- Bună ziua, de la Gazeta Sporturilor sîntem.
- Bună ziua, sînt Gabriel Voicu, director de vînzări la Topanel.

- Ne puteţi spune pentru aproximativ cîte săli de sport aţi furnizat panouri?
-…

- Alo?
- Nu am făcut un calcul exact, credeţi-mă! Noi furnizăm materiale de construcţii pentru mai multe obiective.

- De acord. Dar sălile de sport sînt standard, vi se cer cam aceleaşi cantităţi şi le puteţi identifica.
- Aşa e. Din noiembrie 2009, cînd am deschis linia de producţie, am distribuit cam 16.500 de mp panouri pentru săli, cam 8% din producţie noastră.

- Asta înseamnă aproximativ 5 săli în 6 luni. Dar pînă atunci?
- Asta chiar nu ştiu. Eram distribuitorii lui Metecno.

12 săli scrie pe site companiei că ar fi aprovizionat Topanel pe vremea cînd distribuia panouri Metecno

Gazeta Sporturilor l-a contactat pe deputatul Cristian Boureanu, care admis legătura dintre firma la care deţine acţiuni, Topanel, şi sălile de sport din programul CNI. El a precizat insa ca aceste afaceri sint infime in cifra totala a companiei

- Bună ziua, domnule deputat Boureanu!
- Da?!

- Ancheta sălilor de sport ne-a condus şi la dumneavoastră!
- Cum aţi ajuns la mine?

- Prin firma Topanel.
- A, da! Topanel…

- Pe site-ul firmei sînt prezentate lucrări efectuate la 12 săli de sport. Sînt şi altele în lucru acum?
- Nu ştiu. Sunaţi, vă rog, la firmă pentru informaţii pentru că eu nu ştiu să vă răspund.

- Am sunat.
- Dar noi nu construim săli de sport!

- Ştim. Topanel produce materiale de construcţii, mai exact, panouri termoizolante.
- Şi sîntem printre primii trei producători din ţară… Topanel realizează materiale pentru mai multe tipuri de construcţii, cum ar fi hale…

- Da..
- Şi nu cred că vînzările de panouri pentru sălile de sport depăşesc 2% din cifra totată de afaceri…

- Da…
- Şi eu deţin, nu ştiu sigur, ceva în jur de 17% din acţiunile acestei firme.

Băsescu: “Terminaţi cu interpuşii!”
La întîlnirea de ieri cu parlamentarii PD-L, preşedintele României a făcut referire la scandalurile atribuirilor sălilor de sport şi i-a avertizat că, dacă vor continua să-şi mascheze afacerile prin interpuşi şi să umfle preţurile, îşi vor pierde “orice credibilitate în faţa populaţiei”.

Articol integral preluat de AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu