marți, 25 mai 2010

Ginerele lui Vasile Blaga, 10.000.000 de euro de la Berceanu și Videanu

În numai un an, ultimul, ginerele ministrului Blaga a încasat zece milioane de euro de la stat. Pentru activități de pază și protecție. Nu a bugetului, desigur.

Milionar în euro de stat la 26 de anișori

Colectivul revistei Kamikaze dorește pe această cale să-i ureze un călduros „La mulți ani!“ și toate cele bune celui mai special ginere al unui ministru din acest Guvern, care a împlinit 26 de anișori pe 1 mai. Să trăiască ani mulți și fericiți, ca să apuce să cheltuiască toți banii ăia mulți pe care îi face din contracte cu statul.

Cel despre care vorbim este Ionuț Rudeanu, ginerele ministrului Vasile Blaga, patron al unei firme de pază care a devenit, în ultimul an, preferata mai multor companii de stat. Din aprilie 2009 pînă azi, sereleul lui Ionuț a cîștigat contracte în valoare de aproape 40 de milioane RON din afaceri cu instituții aflate în subordinea a doi dintre cei mai importanți colegi de partid. Cum care colegi? Păi, ceilalți doi membri ai tripletei BVB, adică Adriean Videanu, ministrul Economiei, și Radu Berceanu, ministrul Transporturilor.

Paza drumurilor din Banat, doar 3.000.000 RON

Începem, în ordine alfabetică, cu ministrul Transporturilor, Ra­du Berceanu. Ziua lui Ionuț Rudeanu a fost săptămîna trecută, pe 1 mai, cum ziceam, dar ministrul Radu Berceanu s-a grăbit să-i dea cadoul ceva mai devreme. Cu o lună înainte, moment la care Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a atribuit un contract în valoare de 3 milioane RON asocierii firmelor Axis Corporate Security și Nei Guard. Cele două societăți vor presta servicii de pază pentru CNADNR, respectiv Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara. Potrivit anunțului de participare la licitație, asocierea va asigura paza a 42 de obiective cu 192 de oameni. Axis Security este firma familiei Rudeanu și a fost înființată în aprilie 2009, avînd un capital social de 10.000 RON. Ginerele Ionuț deține 50% din acțiuni, iar mama sa, deci cuscra lui Blaga, restul.

Ginerică a cîștigat licitația de pe locul al doilea

Asocierea Axis Security & Nei Guard a cîștigat licitația de la CNADNR de pe locul doi, fapt care confirmă ceea ce știm cu toții, că ultimii vor fi cei dintîi. E drept, cei a căror ofertă s-a clasat pe primul loc s-au împăcat cam greu cu gîndul că și-au furat-o pe nedrept. Au depus chiar și o contestație la CNADNR în care se plîng că au fost nedreptățiți. Conform contestației, la ședința de deschidere a ofertelor din data de 27.01.2010, care a avut loc la sediul DRDP Timișoara, oferta Euro Prima Security a fost aleasă cîștigătoare din cele cinci depuse. În continuare, Regionala Timișoara a cerut clarificări suplimentare la oferta depusă de Euro Prima Security, care trebuiau depuse pînă pe 29.01, ora 14. Ăștia au trimis lămuririle pe fax și prin curier. Faxul a ajuns la timp, curierul a întîrziat două ore jumate pentru că erau condiții de iarnă și se circula greu. Hopa, păi, ăsta este motiv de schimbare a cîștigătorului, și-au spus cei de la Regională. Prin urmare, DRDP Timișoara a declarat neconformă oferta EPS și l-a dat cîștigător pe ginerele lui Vasile Blaga. Un articol publicat în Gândul, anul trecut, arăta că șeful DRDP Timișoara, Ioan Malița, s-a remarcat îndeosebi prin contracte atribuite firmelor apropiaților PD-L.

Și privații îl plac pe Rudeanu

Site-ul firmei lui Ionuț Rudeanu arată că Axis Security are deja 900 de contracte de pază încheiate cu 1.200 de clienți. Asta într-un singur an de funcționare. Succes maxim, deci, pentru ginerică. Printre clienți se mai numără și Remarul 16 Februarie, Administrația Domeniului Public Sector 4, Banca Carpatica, ING, BRD și Spitalul „Marie Curie“. Explicația pentru contractul cu Remarul, companie privată, este la îndemînă și o cheamă Emil Sabo. El a fost administrator al firmei de reparații de material rulant de cale ferată pînă în ianuarie 2009, cînd a fost numit de Vasile Blaga director general la Compania Națională de Investiții. Acum, Emil Sabo este director general al CFR Marfă, companie de stat care are contracte cu Remarul 16 Februarie. Care va să zică, omul socrului dă bani firmei care îl plătește pentru servicii de pază pe ginere. Sperăm, deci, că vă place circuitul banilor statului în familia Blaga.

Soțul fiicei lui Blaga face bani împreună cu vicele PD-L sector 4

Nei Guard este firma de pază a lui Mihai Neicu, vicepreședintele PD-L sector 4. Pedelistul s-a lansat în afaceri cu servicii de pază pe vremea lui Miron Mitrea. Timp de nouă luni, el a fost șeful Direcției de Relații Publice și Protocol a Ministerului Transporturilor. Chiar dacă pare puțin, să știți că de fapt nu e. În nici un an, Neicu a reușit să prindă două contracte importante pentru o altă firmă a sa, Romguard Grup, la care era asociat cu Nicolae Duminică, colonel SPP însărcinat cu protecția lui Miron Mitrea. Astfel, în 2001, Romguard a fost angajată pentru prestarea de servicii de pază de Metrorex și Regionala CFR Cluj. Un denunț privindu-l pe Mihai Necolaiciuc, fostul director al CFR, depus la DNA, arăta că Mitrea a primit prin Duminică o barcă pentru a-l păstra în funcție pe Necolaiciuc. Deși Mitrea a susținut că l-a dat afară pe Neicu în 2001 tocmai pentru că firma lui a primit bani de la stat, Metrorex a prelungit contractul cu Rom­guard pînă în 2005 prin mai multe acte adiționale. Despre Neicu am mai avea doar de spus că a lucrat și pentru Traian Băsescu în perioada în care acesta a fost ministru al Transporturilor.

Ginerică n-are milă de huilă: 36.000.000 RON din Valea Jiului

Tot în aprilie, Axis Security a mai cîștigat un contract, dar de data aceasta unul mult mai consistent, de aproximativ 36.000.000 RON, fapt relatat de NewsIn. Banii vin de la Compania Națională a Huilei și vor fi plătiți tot pentru servicii de pază. Și la această licitație, firma lui Rudeanu a participat în asociere cu alte societăți. Este vorba despre Ultra Security și Scorseze Security International. Scorseze este cea care păzește trenurile Metrorex.

„Solicitarea dumneavoastră nu este o urgență pentru noi, domnul Rudeanu nu este disponibil“ (angajat anonim al firmei ginerelui lui Blaga).

Dacă vă întrebați de ce ginerele lui Blaga acceptă să împartă cașcavalul, explicația este simplă. Sereleul lui ginerică a fost înființat în aprilie 2009, așa cum vă spuneam mai sus. A fost autorizat de Inspectoratul General al Poliției abia la sfîrșitul lunii august 2009. Astfel, fiind recent înființată, Axis Security nu îndeplinește condițiile de participare la procedurile de atribuire. Este vorba despre cifra de afaceri și experiența în contracte similare. Practic, Rudeanu n-ar putea să cîștige nici un ban dacă nu ar reuși să se asocieze cu vreo firmă cu experiență și cifră de afaceri. Și, desigur, firmele de acest gen nu ezită să se asocieze cu un sereleu deținut de ginerele lui Blaga, atunci cînd asta reprezintă cartea cîștigătoare pentru a face rost de contracte. (investigatii@kamikazeonline.ro)

Ginerică, din familie de pesediști

Spre deosebire de Băsescu, ministrul Internelor, Vasile Blaga, a suportat mai ușor faptul că a devenit rudă prin alianță cu o familie de pesediști. În perioada 2000-2004, unchiul lui ginerică a fost președinte al Consiliului Județean Hunedoara din partea PSD. Ulterior, deși a candidat pentru aceeași funcție, Rudeanu n-a mai reușit să-și prelungească mandatul de baron al județului. A rămas un simplu pesedist. Căsătoria dintre nepotul lui și Agathe Blaga a avut loc în vara anului 2008.

Articol integral preluat de AICI


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu